lördag 13 mars 2010

Om "En midsommarnattsdröm"


Att ställa saker på sin spets.

Shakespeare skrev sina pjäser för 400 år sedan. De spelas fortfarande dagligen över hela världen. Hans pjäser är till den grad fyllda med fakta, filosofi och poesi att det med jämna mellanrum presenteras teorier om att han omöjligt kunde ha skrivit allt själv. Samtidigt är pjäserna spännande historier fyllda av personer som är psykologiskt intressanta.
Även om hans pjäser är stimulerande läsning, så är de i första hand skrivna för att spelas. Shakespeare skrev för de som stödde hans trupp, de välbärgade. Men han var samtidigt mycket noga med att hålla sig väl med ståplatspubliken. De krävde underhållning och uppskattade burleska skämt. Annars kunde de utan pardon bua ut skådespelarna.
”En midsommarnattsdröm” är precis som ”Trettondagsafton” en mycket kollektiv pjäs. Det finns ingen huvudroll. Alla roller är viktiga, vilket är en stor fördel när man arbetar med teaterelever. Och det är en kreativ och kunnig ensemble som spelar i år. Det har varit en fröjd att vara med i arbetet med föreställningen. Alla tar vi uppgiften på fullaste allvar samtidigt som allt sker mycket lekfullt.

Kulturen och framförallt teatern handlar om att ställa viktiga frågor, att ställa saker på sin spets. Vi som publik verkar ha ett stort behov av att se andra göra livsviktiga val. Kanske ger det oss lindring i våra egna våndor?
Vår Hermia gör ett livsavgörande val när hon väljer att rymma med Lysander. Alternativen var att leva med en man hon inte älskade eller vara ensam. Hennes trots innebär dödsstraff om hon påträffas. Även Helena gör ett val när hon skvallrar om Hermias flykt. Det är inte ett så smart val. Men hon gör det av kärlek, så hon är delvis förlåten.

De politiker som har Hampnäs folkhögkolas öde i sina händer har också ett val. Om man får ställa saken på sin spets så har de att välja mellan att låta skolan tyna bort eller låta den leva vidare.
Alla vet att utbildning och kultur är livsviktigt, även när budgeten är stram. Kanske ännu viktigare då. Ändå måste alltid kulturen försvaras varje gång det fattas pengar. Det är så otroligt tröttsamt.
Hampnäs är inte bara en skola. Det är också en kulturell mötesplats. Elever från olika delar av landet och olika miljöer möts här. Och nu möter vi dig!
Det är alltid svårt att sia om framtiden. Men säkert kommer de som gör det obekväma valet att bevara skolan att finnas kvar i minnet längre än de som inte gör det. Om än inte i 400 år som vår pjäs.
Ditt val att se vår föreställning är hedrande och hoppfullt. Varmt välkommen!
En midsommarnattsdröm spelades på Hampnäs våren 2010

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar