fredag 3 april 2015

Teater på Örnsköldsviks folkhögskola

Teater har funnits på skolan (som tidigare hette Hampnäs folkhögskola) ända sedan starten, dvs nästan 100 år.
Ända tills för ett par decennier sedan var teaterarbetet ett avbrott i det ordinarie skolarbetet. Eleverna anmälde sig eller blev uttagna att medverka. Pjäserna som spelades var mest ämnade för julfester och andra tillställningar.
Nuförtiden är teaterkursen en ettårig utbildning och eleverna kommer inte alltid men allt oftare från gymnasiets treåriga estetiska program, och har alltså redan en grundutbildning. Detta gör det möjligt att ta sig an rätt så krävande uppsättningar.
Under mina år som lärare på skolan har vi framfört följande större verk:
”Den goda människan från Sezuan” av Bertold Brecht, ”Älskade syster” av Henning Mankell, ”Den gråtande polisen” av Staffan Göthe, ”Blodsbröllop” av Garcia Lorca, ”Trettondagsafton” av Shakespeare, ”Andorra” av Max Frisch, ”Den perfekta kyssen” och "La strada del Amore" av Staffan Göthe, ”Bernardas hus” av Garcia Lorca, "En midsommarnattsdröm" av Shakespeare och nu senast återigen; Brecht´s "Den goda människan från Sezuan".
Under ett par veckor före sportlovet varje år spelar vi vår stora produktion för skolans elever och personal, och naturligtvis också för allmänheten som hittar till oss.
Men under resten av året gör vi flera mindre uppsättningar.
Följ vår blogg för aktuell information om föreställningar!
http://www.teaterlinjen.blogspot.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar